پرلیت
پرلیت (Pearlite) محصول دگرگونی یوتکتوئید در فولاد ها است و ساختمان میکروسکوپی منحصر به فردی دارد. پرلیت از لایه های متناوب فریت و سمنتیت تشکیل شده و مشابه اثر انگشت روی کاغذ است. به بیان دیگر، ساختمان پرلیت توسط دسته هایی از لایه های متناوب فریت و سمنتیت با فواصل و جهات مختلف مشخص می شود. یکسان نبودن فواصل لایه های سمنتیت در نواحی مختلف تا حدی به زاویه برخورد لایه ها با سطح پولیش شده نمونه باز می گردد. با فرض این که تمام پرلیت در یک درجه حرارت ثابت تشکیل شده است، فواصل بین تمام لایه های پرلیت یکسان و برابر است. دسته هایی از پرلیت که لایه های تشکیل دهنده آن عمود به سطح پولیش باشد فاصله واقعی و یا نزدیکترین فاصله فریت – سمنتیت به فاصله واقعی را دارند. از طرف دیگر لایه هایی که زاویه برخورد آن ها با سطح پولیش شده کمتر از 90 درجه باشد، نسبت به فاصله واقعی بین لایه ای، دارای فواصل بیشتری هستند. از طرف دیگر یکسان نبودن فواصل بین لایه ای می تواند به این نکته مربوط باشد که معمولا پرلیت در یک محدوده وسیع از درجه حرارت تشکیل می شود و نه در درجه حرارت ثابت.
مقادیر فریت و سمنتیت موجود در پرلیت که در درجه حرارت 727 درجه سانتی گراد تشکیل می شود را می توان به کمک قانون اهرم حساب کرد. یک خط درجه حرارت ثابت درست در زیر A1 در نظر گرفته می شود و به این ترتیب:
از آنجایی که دانسیته فریت و سمنتیت بسیار نزدیک به همدیگر هستند (به ترتیب 7.87 و 7.7 گرم بر سانتی متر مکعب) درصد حجمی فریت و سمنتیت در ساختمان پرلیت، تقریبا برابر همان درصد وزنی آن هاست.
منابع و پیوندها
گردآوری شده توسط دپارتمان پژوهشی شرکت پاکمن
محمد علی گلعذار ، اصول و کاربرد عملیات حرارتی فولادها و چدن ها ، انتشارات دانشگاه صنعتی اصفهان ، 1375.
برداشت از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است