سختی شر
سختی شر اسکلروسکوپ (Shore Scleroscope Hardness) از نوع دینامیک است و طی آن یک وزنه با نوک الماسی از ارتفاع مشخصی رها شده، با سطح نمونه آزمایش برخورد می کند، و ارتفاع بازگشت آن اندازه گیری می شود.
در دستگاه آزمایش شر یک وزنه نیم اونسی (14.2 گرمی) از ارتفاع 10 اینچی (250 میلیمتری) از درون یک لوله شیشه ای مدرج روی سطح مورد آزمایش می افتد. لوله به 140 فاصله مساوی تقسیم شده است. ارتفاع بازگشت با قضاوت چشم از روی خطوط مدرج لوله تخمین زده می شود. برای کسب یک نتیجه مطمئن لازم است چند آزمایش متوالی انجام شود. ولی برای هر ضربه باید محل دستگاه آزمایش روی سطح نمونه جا به جا شود (تغییر محل ضربه). علت این امر ایجاد کار سختی در محل برخورد وزنه با سطح ماده است. اگر چند آزمایش متوالی روی یک نقطه انجام شود، مشاهده می شود که در اثر کارسختی هر بار ارتفاع بازگشت بیشتر از نوبت قبل است.
نکته مهم دیگر این است که لوله شیشه ای دستگاه در وضعیت قائم قرار داده شود. دستگاه استاندارد آزمایش شر مجهز به یک درپوش لاستیکی است. فشار دادن درپوش باعث می شود وزنه به سمت بالا آمده و در آنجا توسط یک قلاب نگاه داشته شود. فشار مجدد روی درپوش، قلاب را آزاد کرده و وزنه آزادانه رها می شود. آزمون شر مشخصا برای اندازه گیری سختی فلز های بسیار سخت مناسب است و از آنجا که دستگاه این تست قابل حمل است می تواند برای آزمایش در محل قطعاتی مانند چرخدنده و سطح غلطک های بزرگ عملیات فلزکاری مورد استفاده قرار گیرد.
از آزمون شر می توان برای اندازه گیری پاسخ مواد لاستیک گونه به بازیافت الاستیک استفاده کرد. با اینکه این مقدار سختی اندازه گیری شده در مورد فلزات یکسان نیست، اما مقدار بازگشت در آزمون لاستیک ها عدد سختی شر خوانده می شود که شاخص خوبی برای کیفیت لاستیک است. معمولا مقدار سختی شر مواد لاستیکی و پلاستیکی با دستگاه آزمایش معمولی وزنه رها شدنی اندازه گیری نمی شود، بلکه، با وسیله ای به نام دورومتر صورت می گیرد. دورومتر معمولی یک وسیله کوچک دستی است که در آن فرورونده کروی تحت اثر نیروی فنر یا وزنه، روی سطح ماده فشرده شده و یک عقربه عدد سختی را روی صفحه مدرج نشان می دهد. طرح های مختلفی از این دستگاه برای آزمایش گستره کامل الاستومرها و پلاستیک ها، از بسیار نرم تا بسیار سخت، از مقیاس شر A تا D وجود دارد.
منابع و پیوندها
گردآوری شده توسط دپارتمان پژوهشی شرکت پاکمن
ورنون جان ، ترجمه علی حائریان و محسن کهرم ،آزمون مواد ، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد.
برداشت از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است