باز کشش
بازکشش (Redrawing) به کاهش دادن یک ظرف با کشیدن قطعه ای برای کمتر شدن قطر و زیاد شدن ارتفاع آن گفته می شود. بازکشش به دو روش اصلی انجام می شود که عبارتند از:
- بازکشش مستقیم یا منظم
- بازکشش معکوس یا غیر مستقیم
در بازکشش مستقیم سطح خارجی اولیه ظرف به سطح خارجی ظرف باز کشیده شده تبدیل می شود. شکل زیر قسمت الف باز کشش مستقیم توسط یک حلقه بازفشاری را نشان می دهد. توجه شود که فلز باید دو دفعه خم شود و در شعاع های قالب و منگنه خم و راست شود. کار سختی زیادی که در این فرآیند به وجود می آید توسط طراحی فرآیند مطابق قسمت ب کمتر از حالت الف می گردد. بدین ترتیب با اینکه هنوز فلز، تحت همان تعداد خمش قرار می گیرد، ولی زاویه ای که از درون آن خم می شود از 90 درجه کمتر است و بار منگنه کاهش می یابد. عیب طراحی نشان داده شده در قسمت ب از شکل زیر، این است که ظرف کشیده شده باید در مرحله اول با یک گوشه مخروطی ساخته شود. این نوع ظرف کشیده شده نمی تواند در تمام فلزات بدون کمانش تولید شود. ضخامت حلقه بازفشاری به کار رفته در بازکشش مستقیم، توسط درصد کاهش بازکشش تعیین می شود. برای کاهش های کوچک، حلقه بازفشاری به کار نمی رود.
در بازکشش معکوس مطابق شکل روبرو ظرف وارونه قرار می گیرد طوری که سطح بیرونی ظرف کشیده شده، سطح داخلی پوسته بازکشش شده می شود. بر خلاف بازکشش مستقیم که در جهات مختلف انجام می شود، خمش همیشه در یک جهت است و بنابراین جداره های پوسته کمتر کار سخت می شوند. در بازکشش معکوس به علت کنترل راحت فلز در اطراف شعاع قالب و اینکه هیچ محدودیتی از نظر شکل هندسی برای استفاده از حلقه بازفشاری وجود ندارد، چروک خوردگی بهتر کنترل می شود. کاهش بدست آمده توسط بازکشش همیشه از کاهش قابل حصول در کشش اولیه کمتر است؛ زیرا اصطکاک ذاتی در فرآیند بازکشش بیشتر است. به طور کلی کاهش برای هر عملیات بازکشش متوالی کمتر می شود تا کار سختی صورت بگیرد. البته در صورتی که بین بازکشش ها عملیات تابانیدن انجام شود، کاهش های بیشتری امکان پذیر است. عملیات بازکشش به کشش با کاهش زیاد در ضخامت جداره موسوم به اتوکشی (Ironing) و کشش با تغییر کم در ضخامت جداره موسوم به فروکشی (Sinking) نیز می تواند طبقه بندی شود. فرآیند اتوکشی اساساً مشابه کشش لوله توسط سنبه متحرک است. تنش حاکم در اتوکشی، تنش فشاری شعاعی است که توسط فشار منگنه و قالب به وجود می آید. بازکشش بدون کاهش در ضخامت جداره اساساً مشابه فروکشی لوله یا کشش لوله بدون سنبه است. تنش های حاکم عبارتند از یک تنش کششی محوری ناشی از کنش منگنه و یک تنش فشاری محیطی ناشی از کشش فلز به داخل. |
![]() |
منابع و پیوندها
گرد آوری شده توسط دپارتمان پژوهشی شرکت پاکمن
جورج دیتر ، ترجمه شهره شهیدی ، متالورژی مکانیکی ، مرکز نشر دانشگاهی ، 1369
محمد باقر لیمویی ، اصول شکل دادن فلزات ، موسسه انتشاراتی دانش پژوهان فردا ، 1384
برداشت از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است