صفحات بلور شناسی
در بسیاری از مباحث متالورژیکی نیازمند شناخت صفحات بلور شناسی (Crystallographic plane) خاصی می باشیم و جهت تعیین این صفحات خاص بلورشناسی لازم است که آن ها نام گذاری شوند. قابل ذکر است که طول محورهای بلورشناسی بر زوایای بین صفحات اتمی تاثیر گذار می باشد. این واقعیت به این دلیل است که صفحات بلورین فقط در امتداد نقاط شبکه گسترش پیدا می کنند.
برای نامگذاری صفحات کریستالی سه روش وجود دارد:
1- روش وایس
2- روش میلر
3- روش کسینوس ها
روش وایس
در سال 1818 میلادی فردی به نام وایس روشی جهت نمایش صفحات اتمی ارائه داد. صفحات بلور شناسی در روش وایس توسط نسبت های مستقیم محل های تقاطع صفحه و محورهای بلور شناسی به صورت d:e:f نمایش داده می شود که d محل تقاطع صفحه و محور e ،a محل تقاطع صفحه و محور b و f محل تقاطع صفحه و محور c می باشد. به عنوان مثال همان طور که شکل 1 نشان می دهد، صفحه بالایی یک شبکه مکعبی محور a و b را در بی نهایت و محور را در 1 قطع می کند. بنابراین پارامترهای وایس برابر ∞b،∞a و 1c می باشند و چون در شبکه مکعبی طول هر سه محور بلور شناسی در یک سلول واحد برابر a0 است، پارامترهای وایس به صورت 1a0: ∞ : ∞ نمایش داده می شود. صفحه نمایش داده شده در شکل 2 محور a و b را در 1 و محور c را در بی نهایت قطع می کند. بنابراین پارامترهای وایس برابر 1a، 1b, ∞c می باشند. با توجه به این که شبکه مکعبی است، این صفحه به کمک پارامتر های وایس به صورت a0: a0 : ∞ نمایش داده می شود. شکل 3 صفحه ای را نمایش می دهد که هر سه محور بلور شناسی را در 1 قطع می کند. بنابراین پارامتر های وایس این شبکه برابر 1a، 1b و 1c می باشند و به صورت a0:a0:a0 نمایش داده می شود. دو نکته قابل ذکر است؛ (1) پارامترهای وایس مقادیر نسبی هستند و طول واقعی را نمایش نمی دهند و (2) به علت این که پارامترهای وایس نسبی هستند، یک صفحه می تواند به موازات خودش، بدون این که پارامترهای وایس آن تغییر کند، حرکت کند. |
![]() |
روش میلر
در سال 1839 میلادی فردی به نام میلر جهت نام گذاری و اندیس گذاری صفحات اتمی روشی را ابداع نمود که تا کنون به صورت گسترده در علم بلور شناسی و مینرالوژی کاربرد دارد. برای نام گذاری صفحات به روش میلر باید مراحل زیر انجام شود.
مرحله 1) ابتدا صفحه به قدری امتداد پیدا می کند تا محورهای بلور شناسی را قطع کند.
مرحله 2) فاصله مرکز بلور شناسی با محل های تقاطع بر حسب پارامترهای شبکه ای اندازه گیری می شود و توسط این عمل سه عدد بدست می آید. فاصله مرکز بلور شناسی با محل تقاطع روی محور a را d، فاصله مرکز بلورشناسی با محل تقاطع روی محور b را e و فاصله مرکز بلور شناسی با محل تقاطع روی محور c را f می نامند.
مرحله 3) سه عدد بدست آمده معکوس می شوند و اعداد بدست می آید.
مرحله 4) اگر اعداد کسری نبودند، بر بزرگترین ضریب مشترک سه عدد تقسیم می شوند و اگر اعداد به صورت کسری بودند، در مخرج مشترک کسرها ضرب می شوند و در این مرحله کوچک ترین اعداد صحیح به دست می آید.
مرحله 5) سه عدد فوق از سمت چپ به راست درون پرانتز به صورت (hkl) قرار می گیرند. قابل ذکر است که بین این سه عدد هیچ گونه علامتی مانند ویرگول قرار نمی گیرد.
نکته قابل توجه این است که اگر مرکز مختصات درون صفحه مورد نظر قرار داشت، باید مرکز مختصات را به مکان دیگر، مثلا به بالا یا پایین انتقال داد. جهت تعیین اعداد میلر صفحه شکل روبرو در مرحله اول امتداد صفحه مورد نظر رسم می شود. در مرحله دوم محل تقاطع ها اندازه گیری می شود که سه عدد d، e و f به دست می آید. در مرحله سوم اعداد معکوس می شوند و سه عدد |
![]() |
![]() |
بعضی مواقع ممکن است که امتداد صفحات اتمی محورهای بلور شناسی را در قسمت منفی قطع کند، بنابراین اندیس های میلر بر اساس اعداد منفی انجام می گیرد. به عنوان مثال اگر صفحه ای محور a را در 1، محور b را در 0.5 و محور c را در 0.5- قطع کند، اندیس های میلر آن به صورت |
در شکل زیر تصویر 1 صفحه بالایی یک شبکه مکعبی نمایش داده شده است که امتداد این صفحه محورهای a و b را در بی نهایت و محور c را در a0 (پارامتر شبکه مکعبی) قطع می سازد. در محاسبات پارامترهای میلر مقدار پارامتر شبکه برابر 1 در نظر گرفته می شود. بنابراین با معکوس کردن سه عدد فوق، اعداد 0، 0 و 1 به دست می آید و اندیس های میلر این صفحه به صورت (001) به دست می آید. تصویر 2 صفحه ای رانشان می دهد که امتداد آن محورهای a و b را در 1 و محور c را در بی نهایت قطع می کند. بنابراین با معکوس کردن این سه عدد، اعداد 1، 1 و صفر به دست می آید و اندیس های میلر این صفحه برابر (110) خواهد بود. تصویر 3 صفحه ای را نشان می دهد که امتداد آن سه محور بلور شناسی را در 1 قطع می سازد. بنابراین اندیس های میلر این صفحه با معکوس کردن سه عدد 1 به صورت (111) خواهد بود.
روش کسینوس ها
یکی دیگر از روش های نام گذاری صفحات بلورین روش کسینوس ها می باشد. با توجه به شکل روبرو صفحه ABC را در نظر بگیرید. از مرکز بلور شناسی یا همان نقطه O عمودی بر صفحه ABC رسم شده است و محل برخورد عمود به صفحه، نقطه P نامگذاری می شود. بنابراین سه مثلث قائم الزاویه OPA،OPB و OPCبه دست می آید. با در نظر گرفتن مثلث های قائم الزاویه فوق و زوایای اگر نسبت های بین سه کسینوس فوق در نظر گرفته شود، روابط زیر نتیجه می شوند؛ با در نظر گرفتن اندیس های میلر در شبکه های مکعبی، یعنی عکس طول سه پاره خط OA، OB و OC می توان نوشت؛ |
![]() |
بنابراین نتیجه می شود که در شبکه های مکعبی نسبت بین کسینوس ها معادل نسبت بین اندیس های میلر یک صفحه غیر مشخص می باشد. قابل ذکر است که این تناسب در سایر شبکه ها به صورت خواهد بود.
منابع و پیوندها
گردآوری شده توسط دپارتمان پژوهشی شرکت پاکمن
علیرضا کیانی رشید و حمید سازگاران، بلور شناسی مواد، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد،1389.
برداشت از مطالب سایت با ذکر منبع بلامانع است