محاسبه ظرفیت سختی گیر:
gpm : دبی آب در گذر از سختی گیر
ppm : سختی آب ورودی به سختی گیر
نتیجه فرمول بالا یک عدد به گرین می باشد. با در دست داشتن عدد مربوطه به کاتالوگ سختی گیر مراجعه کرده و نزدیک ترین ظرفیت مورد نظر را انتخاب میکنید.
عدد سختی آب از طریق آنالیز آب و یا اطلاعات آب شهر و یا محل پروژه قابل دستیابی هست.
دانلود کاتالوگ سختی گیر شرکت پاکمن
![]() |
محاسبه ظرفیت سختی گیر برای موتورخانه آبگرم
جهت محاسبه ظرفیت سختی گیر متناسب با دیگ آبگرم نیاز است تا مراحل زیر را طی نمایید اما دقت شود این موارد به صورت تقریبی و سر انگشتی بیان شده و جهت محاسبه دقیق تر نیاز به بدست آوردن میزان دقیق نشتی و یا ساعت دقیق پر کردن سیستم است.
مرحله اول : بدست آوردن دبی بویلرآبگرم
به وسیله تقسیم ظرفیت مجموع بویلرها به کیلو کالری بر ساعت به دلتا تی سیستم دبی در گذر بر اساس لیتر بر ساعت بدست خواهد آمد.
مرحله دوم: محاسبه میزان نشتی از سیستم موتورخانه
میزان آب جبرانی ورودی به سیستم برای دیگ آبگرم بسیار ناچیز است و معمولا درمراجع عددی بین 2 الی 5 درصد را در نظر میگیرند. پس برای بدست آوردن دبی دقیق در گذر از سختی گیر کافیست برای مثلا 5 درصد از دبی در گذر کل محاسبه گردد.
مرحله سوم: محاسبه ظرفیت سختی گیر برای دیگ
با دبی بدست آمده بر حسب لیتر بر ساعت و تبدیل آن به گالن بر دقیقه از طریق فرمول بالای صفحه بر اساس زمان بک واش 24 ساعت ظرفیت سختی گیر را محاسبه میکنیم.
نکته بسیار مهم: ظرفتی به دست آمده جهت این سختی گیر برای آب جبرانی می باشد و نیاز است تا در صورت حساس بودن پروسه با شراط راه اندازی سیستم مقایسه گردد. برای مثال فرض کنید در روز راه اندازی سیستم ساختمان ما باید بویلر و تمامی مسیر سیستم گرمایش را با آب نرم پر کنیم و میزان دبی در این روز خاص بسیار بیشتر از میزان نشتی خواهد بود. پس معمولا زمان راه اندازی و پر کردن سیستم را به 48 و یا 72 ساعت افزایش میدهیم و میزان بک واش های سیستم را نیز به 8 ساعت کاهش خواهیم داد تا بهترین شرایط برای بعد از سختی گیری اتفاق بیوفتد.
برای مثال جهت یک موتورخانه با ظرفیت مجموع بویلر 1.000.000 کیلو کالری بر ساعت دبی با دلتا تی 20 درجه سانتی گراد برابر با حدود 50.000 لیتر در یک ساعت میباشد.
5 درصد از این عدد (نشتی آب) حدود 2500 لیتر آب در ساعت است یا همان حدود 10 گالن در دقیقه (10gpm)
با قرار دادن عدد 10 در فرمول بالای صفحه و در نظر گرفتن سختی تهران برابر با 300 PPM ظرفیت سختی گیر حدود 254.000 گرین به دست می آید و میتوان از روی کاتالوگ شرکت پاکمن سختی گیر 250.000 گرین را انتخاب نمود.
البته قطعا در ساختما ن ها امکان وجود مصارف دیگر جهت سختی گیری همچون برج خنک کننده و یا بویلر بخار سونا نیز وجود دارد که در محاسبات در نظر گرفته نشده است.
محاسبات فوق کاملا سر انگشتی می باشد و برای دقت بالاتر نیاز است تا حجم کامل آب موجود در سیستم گرمایش محاسبه گردد تا زمان راه اندازی و یا نشتی به صورت دقیق برآورد گردد.
محاسبه میزان رزین مورد نیاز سختی گر:
برای محاسبه حجم رزین برای سختی گیر از فرمول زیر استفاده میکنیم:
حجم رزین مورد نیاز | V | |
ظرفیت رزین به کار گرفته شده در سختی گیر | R | |
ظرفیت به دست آمده برای سختی گیر | M |
|